Informatieavond op het voortgezet onderwijs

Gaat uw kind dit jaar groep 8 verlaten? Dan is het zeer waarschijnlijk dat u als ouder de nodige informatieavonden en open dagen op de middelbare school heeft?

Basisscholen geven doorgaans in november of december het schooladvies af, waarna ouders op zoek kunnen naar een geschikte vervolgschool voor hun kind. Dit advies is bindend, maar kan – door bijvoorbeeld een heroverweging – wel hoger uitvallen.

Wanneer de keuze voor een school is gevallen, kunt u met uw kind de open dagen af en informatie vergaren over al die scholen.

Daar zit hem dan ook gelijk de pijn, want de meeste scholen zullen hun uiterste best doen om goed uit de verf te komen. Hoe haalt u nu uit die informatieavond wat u wil weten?

De ervaring leert dat het vooral een kwestie van doorvragen is. Neem geen genoegen met de antwoorden die de leerkrachten op de middelbare school (of de andere vertegenwoordigers die er staan) u geven, maar vraag altijd door. Wees overigens niet bang om kritisch te zijn, want men onthoudt toch niet wie u bent (tenzij u het heel bont maakt).

Naast doorvragen is het ook goed om u van tevoren in de school te verdiepen. Lees over de school op internet en sociale media, maar bevraag ook kennissen met kinderen op de betreffende school. Vraag vervolgens gerust naar wat er op school speelt.

Het is immers aan de middelbare school om u ervan te overtuigen dat uw zoon of dochter op de beste plaats terecht komt.

En wanneer u echt zeker wil weten waar uw kind terecht komt, is het altijd goed om zomaar ineens langs te gaan. Onder het mom van een brochure vragen of een gesprek willen met iemand, kunt u het beste op een doordeweekse dag even binnenwippen.

U krijgt dan een kijkje in de keuken, terwijl de school in bedrijf is. Dat is veel ouders op voorhand niet gegund, maar zeker af te dwingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *